Sivut

perjantai 25. elokuuta 2017

Koko Kuopio kasvattaa”Jos tönäisee toisen laatikkoon”, poika 4 vuotta

”Ei saa astua kengällä toisen päälle”, poika 4 vuotta

Esimerkkilauseet kertovat siitä, että jo hyvin pienet lapset osaavat varsin osuvasti sanoa, millaiset teot ovat kiusaamista. Lauseet ovat Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelmasta. Suunnitelmalla pyritään antamaan Kuopion varhaiskasvattajille arjen työväline, jolla he voivat auttaa jo alle kouluikäistä lasta kehittämään vuorovaikutustaitojaan.

Me kuopiolaiset otamme kiusaamisen vakavasti. Viesti on yksinkertainen: Ketään ei kiusata. Tärkeänä muistutuksena tästä julistimme tänään koulu- ja päiväkotirauhan Kuopion torilla. Kolmatta kertaa Kuopiossa järjestettyä koulurauhanjulistusta uudistettiin tänä vuonna tuomalla julistukseen mukaan oppimisrauha myös päiväkoteihin.

Huomioimalla päiväkodit koulurauhan julistuksessa tahdomme kiinnittää huomiota siihen, että kiusaamisen ehkäiseminen on aloitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lapsen koulutietä. Kukaan lapsi ei synny kiusaajaksi. Lapsille on annettava sosiaalisen kanssakäymisen välineitä ja vuorovaikutustaitoja, joiden avulla he voivat selvittää ristiriidat niin, etteivät ne johda kiusaamiseen.

Valtakunnallinen koulurauha Suomeen on julistettu eilen 24.8. Lukuvuonna 2017 – 2018 koulurauhatyön teemana on "Oikeus olla ja unelmoida". Teemalla nostetaan esiin muiden huomioimisen tärkeyttä ja erilaisuuden arvostusta koulun arjessa. Nämä ovat arvokkaita asioita muistaa myös kuopiolaisissa kouluissa ja oma koulurauhanjulistuksemme auttaa pitämään ne mielessä.

Kuopion torilla järjestetty koulurauhanjulistus sekä kiitos kaveruudelle –vala on tarkoitettu kaikille lapsille ja nuorille ja se on rento ja hyväntuulinen aloitus kouluvuodelle. Se palvelee kuitenkin myös meitä aikuisia ja muistuttaa meitä vastuustamme siitä, mitä kouluissa tapahtuu ja mitä koululaiset puuhaavat koulun ulkopuolella. Tahtoisin tuoda Kuopioon sellaista ”koko kylä kasvattaa” –meininkiä, jossa jokainen tuntee vastuunsa seuraavien sukupolvien kasvattamisesta ja valistamisesta. Ja jokaisella on rohkeutta ja päättäväisyyttä puuttua silloin, kun siihen on aihetta.

Rohkeutta me kaikki tarvitsemme myös sosiaalisen median syövereissä. Kiusaaminen on valitettavasti siirtynyt sosiaalisen mediaan sitä mukaa, kuin ihmisetkin. Meidän aikuisten on omalla esimerkillämme osoitettava, että sosiaalisessa mediassa ja verkossa muutenkin pätevät samat käyttäytymissäännöt, kuin verkon ulkopuolisessakin elämässä. Kuinka voisimme olla nuoremmille sukupolville mallina, jollemme itsekään aina oikein osaa?

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Haastetaan myös me aikuiset itsemme hyvään käytökseen työelämässä, harrastuksissa ja kodin piirissä. ”Kohtele lähimmäistäsi, niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan” on hyvä ohje tänäkin päivänä, satavuotiaassa Suomessa.

Toivotan kaikille koululaisille onnistunutta, opettavaista ja varsinkin kiusaamisesta vapaata lukuvuotta 2017 – 2018!

”Ystävä on kauneus”, tyttö 5v.
”Ystävä on sellanen, että pitää siitä kaverista. Hyvä ystävä on sellanen, että pitää siitä ihan tosi kovasti”, poika 4v.

Jarmo Pirhonen
Kuopion vs. kaupunginjohtaja 

2 kommenttia:

 1. The city of Kuopio, with its picturesque landscapes and vibrant community, is experiencing a remarkable phase of growth and development, becoming an increasingly attractive destination for both residents and investors. This expansion is not just limited to its economic or infrastructural aspects; Kuopio is also seeing a cultural and educational blossoming, making it a hub of innovation and creativity in the region. The city's commitment to enhancing quality of life through sustainable development practices, along with its focus on healthcare, education, and tourism industries, is fostering a dynamic environment ripe for opportunities.
  motorcycle accident injury attorney
  truck accident lawyer virginia

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Jarmo, inspiroivasta kirjoituksesta! On hienoa nähdä, että Kuopiossa otetaan kiusaamisen ehkäisy tosissaan ja panostetaan lasten hyvinvointiin sekä koulurauhaan. Toivotaan kaikille onnistunutta lukuvuotta
  Cheap Divorce Lawyers in New York

  VastaaPoista