Sivut

perjantai 26. elokuuta 2016

Koulurauhan julistus saattaa oppilaat rauhalliselle koulutielleKuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen
Tänään julistettiin koulurauha Kuopion kouluihin. Torilla pidetty, hyvähenkinen tilaisuus muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on, että kaikki koululaiset saavat käydä koulua ja opiskella rauhassa, tarvitsematta pelätä kiusaamista. Asia on täysin yksiselitteinen. Kuopion kouluissa ei kiusata. Piste.

Koulurauhan julistuksen lisäksi tilaisuudessa luettiin kiitos kaveruudelle –vala, jonka torille kokoontuneet koululaiset toistivat. Valalla koululaiset lupaavat muun muassa olla toisilleen hyviä ja myönteisiä kavereita, sekä sanoa kiusaamista kohdatessaan rohkeasti EI.

Myös me aikuiset tarvitsemme muistutuksen koulurauhan tärkeydestä. Viime kädessä vastuu siitä, mitä kouluissamme tapahtuu ja miten koululaiset pärjäävät koulun ulkopuolella on meillä aikuisilla. Toimimmepa sitten opettajina, päätöksentekijöinä, kasvatuksen ammattilaisina tai isinä ja äiteinä, meidän on opetettava tulevien sukupolvien edustajat kunnioittamaan toisiaan ja olemaan kiusaamatta.

Ehkä viime vuosina Suomessa on herätty kiinnostumaan enemmän siitä, miten koulujen maailmassa voidaan ja millaista arkea maamme koululaiset elävät. Valtakunnallinen koulurauha tälle lukuvuodelle luettiin Seinäjoella tiistaina. Tahdoimme muistuttaa koulurauhasta myös paikallisessa tapahtumassa Kuopion torilla.

Sillä koulurauha ei saa jäädä pelkästään muodolliseksi julistukseksi. Koulurauhan on oltava totta joka päivä ja jokaisen koululaisen koulutaipaleella. Tässä me aikuiset olemme avainasemassa. Meidän tehtävämme on pitää huolta kiusaamisen ennaltaehkäisystä ja siitä, että kiusaamiseen puututaan jämäkästi ja päättäväisesti.

Olemme saaneet mukaan kiusaamisen vastaiseen kampanjaan paljon innostuneita kumppaneita, kuten kuopiolaisia urheiluseuroja. Kaikki kiusaamisen vastaiseen työhön osallistuvat vapaaehtoiset ansaitsevat kiitoksen. Koulurauhan julistukseen saapuvien koululaisten reittiä oli valvomassa vapaaehtoisia suojatiesuojelijoita. Siivet selässään nämä suojelijat auttavat koululaisia pääsemään turvallisesti tien yli.

Samalla he toimivat meille kaikille autoilijoille muistutuksena maltista liikenteessä ja suojatien kunnioittamisesta. Suojatie voi olla koululaiselle joko koulumatkan turvallisin tai vaarallisin paikka. Me aikuiset teemme päätöksen, kumpi. Niin kiire ei voi olla kellään, että asettaisi toiset ihmiset vakavaan vaaraan.

Koulurauha on nyt kuopiolaisiin kouluihin julistettu ja kiitos kaveruudelle –vala vannottu. Koululaisilla on nyt tilaisuus näyttää, että he ovat fiksuja ja pitävät kiusaamattomuudesta kiinni. Tuetaan me aikuiset heitä kaikin tavoin. Ollaan ihmisiksi.

Petteri Paronen

4 kommenttia:

 1. Thanks for this blog, I really enjoyed reading your post.
  온라인카지노

  VastaaPoista
 2. Nice informative content to read. Thanks to the author for sharing this good post. Keep sharing more god blogs. Rockingham Reckless Driving

  VastaaPoista
 3. Hi,
  I loved reading your blog, it was quite informative and interesting altogetherDivorcio Rápido en el Estado de Nueva York

  VastaaPoista
 4. Julistus luo oppilaille rauhallisen startin koulutielle, edistäen vuorovaikutusta ja kunnioitusta, edistäen avain oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseen, ja vahvistaa sitoutumista siihen. Nueva York de Divorcio en Período de Espera

  VastaaPoista