Sivut

torstai 22. kesäkuuta 2017

Makuja ja mahdollisuuksia Kuopion kesässä



Kuopion kesä on parhaimmillaan. Tapahtumat tarjoavat meille niin kansainvälisen tason kulttuurielämyksiä kuin paikallista osaamistakin.

Lukuisat kesätapahtumat ovat myös erinomainen tapa tutustua liitoskuntien vireään elämään ja muun maakunnan tarjontaan. Miten olisi Huiluuruppeemat Maaningalla, Piikalikka Nilsijästä –kesäkonsertti Nilsiässä, Kanavajuhlat Juankoskella, Vehmersalmipäivät, Riistaveden kesälaulajaiset tai Karttulan Riuttala-päivä ja kotiseutujuhla? Vai olisiko vuorossa eukonkanto Sonkajärvellä tai mansikkakarnevaali Suonenjoella?

Kansainvälisyyden tuulia kaupunkiimme on tuonut myös Kuopio tanssii ja soi –tanssifestivaali, joka järjestettiin tänä kesänä jo 48. kerran. Kuopio tanssii ja soi on ansainnut asemansa keskeisenä osana Kuopion kesätapahtumia, mutta myös Euroopan tanssifestivaaleja. Meille kuopiolaisille Kuopio tanssii ja soi on tuttu osa kesänvietto. Tanssifestivaalimme on myös vienyt kaupunkimme maailmankartalle ja tanssin ystävien ja harrastajien tietoisuuteen kautta maailman. Samaan aikaan järjestetty, onnistunut Satoa-tapahtuma vei meidät monipuolisten makuelämysten pariin.

Erityisen ilahtunut olen ruokakulttuurimme saamasta arvostuksesta. Kuopion kaupunki yhdessä ProAgria Pohjois-Savon ja Savonia ammattikorkeakoulun kanssa hakivat Kuopion alueelle eurooppalaisen alueen gastronomista tunnustusta (European region of Gastronomy) vuodelle 2020. Kesäkuussa saimme hienoja uutisia, kun alueen ruoantuotantoon, -jalostukseen, elintarviketeollisuuteen ja tietysti ravintolatarjontaan tutustunut kansainvälinen raati päätti suositella Kuopiota ERG-tunnustuksen saajaksi.

Perusteluissaan yhdeksän hengen raati totesi muun muassa, että Kuopion alueen hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon, sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen. Jokaisella meistä on syytä olla hieman ylpeitä niistä ainutlaatuisista antimista, joita Kuopion alueen metsät, järvet ja maatilat tuottavat, sekä siitä osaamisesta, joilla ruokaa meillä valmistetaan.

Nyt on paras aika itsekin maistella kesän antimia. Kuopion lukuisat torit – helmenään itse mualiman napa – tulvivat herkkuja! Lähellä tuotettuja, turvallisia ja tuoreita. Ja saattaapa siellä torilla tulla vastaan kaupunginvaltuutettu tai pitäjäraatilainen, jonka kanssa on mukava vaihtaa kesäkuulumiset ja kertoa toiveensa.

Kesä on monelle meistä rentoutumisen ja akkujen lataamisen aikaa. Moni matkustelee ja Kuopioonkin tulee paljon vierailijoita muista kaupungeista ja toisista maista. Ja jos haet voimia luonnosta, niin vedet, metsät ja puistot tarjoavat parastaa. Eikös se kohta ole jo marja- ja sieniaikakin?

Antoisaa kesää kaikille!

Jarmo Pirhonen
Kuopion vs. kaupunginjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti