Sivut

perjantai 11. tammikuuta 2019

Uutta yitystoimintaa Puijon huipulle


Puijo on nyt in! Se on Kuopion tunnetuin maamerkki, joka on ollut edelläkävijä monessa asiassa. Kuka tiesi, että Puijolla on Suomen vanhin yksityinen luonnonsuojelualue? Suomen ensimmäinen kelkkamäki avattiin myös Puijolle vuonna 1913.  Mäessä oli pituutta 1600 metriä ja korkeuseroa yli 100 metriä. Herää kysymys, millainen olisi kelkkamäki päivitettynä tähän päivään? 

Puijolla pidettiin vuonna 1934 myös Suomen ensimmäiset pujottelukilpailut, jonka järjestelyistä vastasi alppihiihdon Suomeen tuonut kuopiolainen Erkki U. Penttilä. Miten vajaalla käytöllä olevasta pujottelurinteestä saisi esimerkiksi lumilautailuun soveltuvan rinteen, jossa olisi myös kesäaktiviteettejä? 

Puijo on perinteikäs hiihtokilpailujen ja mäkihypyn kilpailupaikka hyppyrimäkineen. Urheilulaakson yleissuunnitelmassa on varauduttu myös ampumahiihtokilpailujen järjestämiseen. Hyppyrimäet ovat käytössä myös kesäisin. Mitä kaikkea nämä mahdollisuudet Puijon upeassa ympäristössä voisivatkaan tarjota esimerkiksi huippu-urheilun ja siihen liittyvien toimintojen kehittämiseksi?


Kuva: Blom-Kartta 2014/2017

 Nykyinen, vuonna 1963 valmistunut Puijon torni on ollut esikuvana Särkänniemen näköalatornille, josta tuli Tampereen matkailun vetonaula.  Puijon tornissa vieraili parhaimmillaan lähes 200 00 kävijää vuodessa. Mitä pitäisi tornille tehdä, että kävijämäärät siellä nousisivat nykyisestä noin 70 000:sta kaksinkertaiseksi?  

Elämme Puijon suhteen etsikkoaikaa.  Puijon vahvuudet on tunnistettu. Ne ovat ainutlaatuinen luonto, liikuntaan ja urheiluun liittyvät harrastusmahdollisuudet ja muu aktiviteettitarjonta sekä totta kai torni, maja ja niiden tarjoama potentiaali.  Kaupungilla on aito halu nostaa Puijo jälleen sille kuuluvaan asemaan yhdessä yrittäjien ja muiden Puijosta kiinnostuneiden tahojen kanssa. Pohjatöitä on tehty usean vuoden ajan investoimalla Puijon reitistöihin ja latupohjiin sekä urheilulaakson kenttiin ja pysäköintipaikkoihin pari miljoonaa euroa vuosittain. Monta miljoonaa menee vielä, ennen kuin puitteet ovat valmiit, mutta kaupunki on varautunut investointiohjelmassaan suunnitelmien toteuttamiseen. Yhteydet urheilulaaksosta ylös tornin juurelle on vielä laitettava kuntoon.  Saavutettavuus onkin yksi avainasia Puijon kehittämisessä. 


Kuva:
Blom-Kartta 2014/2017

Maastopyöräily on kasvava trendi, joka soveltuu hyvin Puijolle. Puijon itärinteellä olevasta Antikkalasta on tulossa mm. Tahkon rinnetoimintoja pyörittävän Huippupaikat Oy:n toimesta lähiliikuntapaikka, joka soveltuu lasketteluun sekä muihin talviaktiviteetteihin. Kesällä siellä on Suomen hienoin frisbeegolfrata, joka vetää sankoin joukoin alan harrastajia. Muutama laavupaikka ja näköalatorni Puijon metsiin kaivataan vielä lisää antamaan sisältöä retkeilijöille.  Lapset ja nuoret kaipaavat tekemistä. Siksi sisäliikuntapuistot ovat osoittaneet tarpeellisuutensa. Puijosta olisi mahdollisuus tehdä vastaava ulkoaktiviteettipuisto. 

Puijon kehittäminen on lähivuosina myös kansainvälisen huomion kohteena. Mika Kojonkosken vetämän Team China- mäkihyppyprojektin myötä Puijoa seuraa 300 miljoonaa kiinalaista. Projekti on hyvä mahdollisuus saada näkyvyyttä myös muulle toiminnalle. Iivo Niskanen valmistautuu omalla nimikkolenkillään tuleviin arvokisoihin. Puijosta puhutaan, kun rakennetaan menestystä. Haluatko sinä tai yrityksesi olla osa menestystä? Puijon torni, maja sekä lähiympäristö odottavat innovatiivista toimijaa nostamaan kanssamme Puijo uuteen kukoistukseen.

Unto Juutinen
Kuopion kaupungin yritysasiamies